top of page

Η Μαριβίτα Γραμματικάκη γεννήθηκε στα Χανιά. Μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε μουσική (βιόλα) με υποτροφία στο Ωδείο Αθηνών στην τάξη της Ισμήνης Κάρτερ. Το 1983 διορίστηκε στην ορχήστρα του Γ΄ προγράμματος της ΕΡΤ. Το 1993 έγινε μόνιμη μουσικός στην Ορχήστρα της Λυρικής Σκηνής. Από το 2002 έως το 2013 δίδαξε βιόλα στο Ωδείο Αθηνών. Από το 2013 διδάσκει βιόλα στο Αττικό Ωδείο. Παράλληλα με τη μουσική της πορεία, ασχολήθηκε από το 1983 μέχρι το 1990 με την έρευνα και το γράψιμο κειμένων παιδικών εκπομπών για την ελληνική τηλεόραση. Έχει γράψει παραμύθια και θέατρο για παιδιά.  Τον Φεβρουάριο του 2015 δημιούργησε το βιωματικό εργαστήριο μουσικού παραμυθιού "Κόκκινη κλωστή τραγουδά ένα βιολί", όπου διδάσκει σε μαθητές δημοτικού αλλά και σε εκπαιδευτικούς την τέχνη του παραμυθιού και της μουσικής ως μέσο επικοινωνίας και δημιουργίας.

Έχει σπουδάσει Βιόλα με υποτροφία στο Ωδείο Αθηνών στη τάξη της Ισμήνης Κάρτερ, απ’ όπου πήρε το δίπλωμά της το 1986 με άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο. Το 1983 διορίστηκε στην ορχήστρα του Γ’ προγράμματος της ΕΡΤ. Το 1985 έπαιξε με την Ορχήστρα Νέων της Μεσογείου σε συναυλίες σε χώρες της Νότιας Ευρώπης. Την ίδια χρονιά διορίστηκε με συμβάσεις έργου στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και το 1993 έγινε μόνιμη μουσικός στην Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Έχει παίξει ως σολίστ βιόλας με την Ορχήστρα Εγχόρδων Αθηνών σε συναυλίες στα Γιάννενα το 1998, όπου υπήρξε και καθηγήτρια βιόλας στο Δημοτικό Ωδείο. Έχει παίξει σε ηχογραφήσεις μεγάλων Ελλήνων συνθετών, όπως ο Μάνος Χατζηδάκης στο έργο του Ρωμαική Αγορά και Το χαμόγελο της Τσοκόντας, με τον Μίκη Θεοδωράκη σε συναυλίες του Ζορμπά στην Ελλάδα, Καναδά και Αυστραλία, με την Ελένη Καραίνδρου σε ηχογραφήσεις για τις ταινίες του Θοδωρή Αγγελόπουλου, και με τον Γιάννη Μαρκόπουλιο σε συναυλίες στο Ηρώδειο και στην Ελλάδα. Έχει κάνει επίσης ηχογραφήσεις και συναυλίες Μουσικής Δωματίου για το τρίτο πρόγραμμα της Ελληνικής ραδιοφωνίας. Υπήρξε για χρόνια μέλος της Ορχήστρας των Χρωμάτων.
Από το 2001 έως το 2012 δίδαξε Βιόλα στο Ωδείο Αθηνών και από τον Σεπτέμβριο του 2012 διδάσκει στο Αττικό Ωδείο και στο Ωδείο του ΝΑΚΑ. 

Παράλληλα με τη μουσική της πορεία, ασχολήθηκε από το 1983-1990 με την έρευνα και το γράψιμο κειμένων στην παιδική εκπομπή «Ο κόσμος της μουσικής» για την Ελληνική τηλεόραση δίπλα στην Φραγκίσκη Καρόρη.  Έγραφε επίσης τα κείμενα και έκανε την παρουσίαση  του μουσικού παιχνιδιού « Άσπρο- Μαύρο»

Εκτός από μουσικός ορχήστρας και καθηγήτρια Βιόλας, είναι και συγγραφέας παιδικών βιβλίων και θεατρικών έργων. Έχει παρακολουθήσει τέσσερις κύκλους δημιουργικής γραφής στο ΕΚΕΒΙ με τους: Ελένη Σβορώνου(παιδικό παραμύθι) Βαγγέλη Ραπτόπουλο, Μισέλ Φάις (μυθιστόρημα) Ανδρέα Στάικο(θέατρο)

Τον Οκτώβριο του 2010 δημιούργησε το βιωματικό εργαστήρι παραμυθιού  «Παραμύθι ν’ αρχινήσει» και το 2013 το εργαστήρι μουσικού παραμυθιού «Κόκκινη κλωστή… τραγουδά ένα βιολί»  για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.

Διδάσκει σε σχολεία της Αθήνας και της ευρύτερης περιφέρειας σε μαθητές δημοτικού, αλλά και σε εκπαιδευτικούς την τέχνη του παραμυθιού και της μουσικής σα μέσον θεραπείας, επικοινωνίας και δημιουργίας.

Την περίοδο 2015- 2016 ταξίδεψε με το εργαστήρι μουσικού παραμυθιού «Κόκκινη κλωστή τραγουδά ένα βιολί» σε έξι νησιά στην Ελλάδα με το πρόγραμμα «Μουσική για όλους» μέσω του συνδέσμου «Οι φίλοι της μουσικής και της θάλασσας» με χορηγία  του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Το 2017, σε συνεργασία με το ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη πραγματοποιεί το εργαστήριο με θέμα "Όταν ο έρωτας συναντά την τέχνη ή αλλιώς….μια ιστορία χωρίς τέλος". Με αφορμή το κλασικό έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» ιδωμένο μέσα από όλες τις μορφές των τεχνών, μας δίνεται η ευκαιρία να κινητοποιήσουμε τα συναισθήματα των παιδιών για την καλύτερη κατανόηση αυτών των τόσο έντονων αισθημάτων, όπως είναι η αγάπη και ο έρωτας. 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Μουσική
Anchor 1
Γενικά
Εργαστήρια
Παραμθιού
Συγγραφικό
Έργο

Παράλληλα με την μουσική της πορεία, ασχολήθηκε από το 1983-1990 με την έρευνα και το γράψιμο κειμένων στην παιδική εκπομπή «Ο κόσμος της μουσικής» για την Ελληνική τηλεόραση δίπλα στην Φραγκίσκη Καρόρη. Έγραφε επίσης τα κείμενα και έκανε την παρουσίαση  του μουσικού παιχνιδιού «Άσπρο- Μαύρο». Έχει παρακολουθήσει τέσσερις κύκλους δημιουργικής γραφής στο ΕΚΕΒΙ με τους: Ελένη Σβορώνου (παιδικό παραμύθι) Βαγγέλη Ραπτόπουλο, Μισέλ Φάις (μυθιστόρημα) Ανδρέα Στάικο(θέατρο).

Παραμύθια της που έχουν εκδοθεί είναι:
 «Το νησί της Αρμονίας» (2003 Εκδόσεις «Δυναμική της επιτυχίας»)
 «Ο Ζητιάνος και η χρυσή κλειδαρότρυπα» (2007 Εκδόσεις Διάπλαση)
«Το μπλε κοχύλι» (2009 εκδόσεις Καλέντη) 
«Το αστέρι του γίγαντα» (2012 εκδόσεις Καλέντη)
«Το μαγικό βιολί» (2013) Μεταφορά του θεατρικού έργου  που γράφτηκε τον  Μάιο του 2011 και ανέβηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή το 2011-2012 και στο ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά το 2013 - 2014. 
«Το νησί της χαράς» (2014) και «Η καρδιά του βασιλιά» (2017) από την σειρά οι περιπέτειες του Ασηλάμπα Ντελασύ με μουσική του Ν. Ξανθούλη. (εκδόσεις Καλέντη). «Το μαγικό βιολί» τον Νοέμβριο του 2013 ήταν υποψήφιο στην βραχεία λίστα για τα Κρατικά Βραβεία παιδικού εικονογραφημένου παραμυθιού. 

Θεατρικό
Έργο

«Το μαγικό βιολί» (2013) γράφτηκε τον  Μάιο του 2011 και ανέβηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή το 2011-2012 και στο ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά το 2013 - 2014.

 Το 2012-2013 το ίδρυμα Θεοχαράκη ανεβάζει ως εκπαιδευτική παιδική παράσταση το παραμύθι «Το Μπλε Κοχύλι» με θέμα «Τα παραμύθια χορεύουν» διασκευασμένο για πέντε χορευτές και ένα αφηγητή, σε συνεργασία με την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ) και μουσική του Γιώργου Περιστέρη.
Το 2014 έγραψε το μουσικό θεατρικό έργο «Μουσικές αταξίες» με μουσική του Νίκου Ξανθούλη στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος του Ωδείο Αθηνών. Το συγκεκριμένο έργο ήταν προτεινόμενη παράσταση προς τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας για την σχολική χρονιά 2014-2015. 

bottom of page