top of page
 • Τι είναι η πολυφωνική μουσική;
  Ως πολυφωνία ή πολυφωνική μουσική, χαρακτηρίζεται κάθε μουσικό είδος το οποίο βασίζεται σε πολλές μελωδικές γραμμές, οι οποίες συμπλέκονται κατάλληλα σχηματίζοντας μία πολυγραμμική υφή. Οι γραμμές αυτές ερμηνεύονται μουσικά ταυτόχρονα και το αποτέλεσμα είναι ένα αρμονικό άκουσμα.
 • Τι είδους είναι η χορωδία;
  Η Χορωδία Αγίου Αλεξάνδρου αποτελείται από άνδρες και χρησιμοποιεί την πολυφωνική μουσική. Τα μέλη της χωρίζονται σε τέσσερεις ομάδες φωνών ανάλογα με την έκταση της φωνής τους. Οι φωνές αποτελούνται από τενόρους (πρώτους και δεύτερους), βαρυτόνους και μπάσους. Με τη συνήχηση των φωνών σε διαφορετικούς τόνους (δηλ. νότες, συχνότητες) παράγονται αρμονικοί ήχοι που δίνουν έναν μοναδικό χαρακτήρα. Είναι εκκλησιαστική χορωδία και η βασική της αποστολή είναι να υπηρετεί ένα μοναδικής αξίας μουσικό ρεπερτόριο, δημιούργημα του Ελληνικού Διαφωτισμού.
 • Τι είναι η Ελληνική Πολυφωνική Εκκλησιαστική Μουσική;
  Αν η Βυζαντινή μουσική αποτελεί την επίσημη μουσική γλώσσα της Ελληνικής Εκκλησίας, σίγουρα η πολυφωνία μπορεί να χαρακτηρισθεί σαν η προσπάθεια μιας μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού ν’ αρθρώσει μιαν άλλη μουσική φωνή μέσα στους ίδιους χώρους. Η ελληνική πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική, που δείγματά της ανιχνεύονται ακόμη και στο Βυζάντιο του 15ου αιώνα, διαγράφει την ιστορική της πορεία ανάμεσα στην Κρήτη, στα Επτάνησα και στα προηγμένα κέντρα του ελληνισμού της Δυτικής Ευρώπης, για να φτάσει τελικά στον κυρίως ελληνικό χώρο. Είναι καρπός του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, και με τα χαρακτηριστικά αυτά θα φτάσει και στην Αθήνα. Από τα μέσα του 19ου αιώνα ως τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 οι ναοί της πρωτεύουσας αλλά και άλλων ελληνικών πόλεων οργάνωναν και φιλοξενούσαν χορωδίες που ερμήνευαν τόσο τον μουσικό πλούτο της πολύφωνης (ή πολυφωνικής) μουσικής, όσο και τις λιτές συνθέσεις της μονόφωνης (βυζαντινής), επίσης ελληνικής μουσικής.
 • Είναι το είδος που ερμηνεύει η χορωδία αυτό που χαρακτηρίζουμε ως "Βυζαντινή μουσική";"
  Η Εκκλησιαστική Μουσική της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι μονόφωνη και χορική και τη χαρακτηρίζουμε συνήθως με τον όρο "Βυζαντινή μουσική". Η Ελληνική πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική είναι χορωδιακή και ερμηνεύεται από τέσσερεις ομάδες φωνών. Για την ανάγνωση της και ερμηνεία της χρησιμοποιεί το ευρωπαϊκό σύστημα σημειογαφίας (πεντάγραμμο). Αν και η χορωδία ασχολείται κυρίως με αυτό το είδος έχει στο ρεπερτόριο της μονόφωνους εκκλησιαστικούς ύμνους που ερμηνεύονται με τη συνήχηση ισοκρατημάτων.
 • Ποιες είναι οι δραστηριότητες της χορωδίας;
  Η χορωδία πραγματοποιεί και συμμετέχει σε πλήθος εκδηλώσεων κάθε χρόνο. Αυτές είναι: -Συμμετοχή στην Κυριακάτικη θεία λειτουργία και άλλες ακολουθίες κατά τη χειμερνή περίοδο. -Εμφανίσεις σε εκδηλώσεις και συναυλίες στην Αθήνα -Ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό
 • Τι ικανότητες χρειάζονται για τη συμμετοχή στη χορωδία;
  Οποιαδήποτε προηγούμενη εμπειρία είναι θετική, αν και πολλοί χορωδοί ξεκίνησαν την "καριέρα" τους στη χορωδία χωρίς καθόλου πείρα. Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες φωνητικές ικανότητες και δεχόμαστε μέλη ακόμα και με μηδενικές μουσικές γνώσεις. Ο μαέστρος αλλά και τα μέλη θα σας βοηθήσουν να ενσωματωθείτε στην ομάδα. Ελάτε και θα το διαπιστώσετε!
 • Πόσος χρόνος απαιτείται για τη συμμετοχή στη χορωδία;
  Η τακτική πρόβα γίνεται κάθε Πέμτπη 19:30-22:00. Κατά καιρούς κανονίζονται έκτακτες πρόβες αν αυτές απαιτούνται για κάποια εμφάνιση. Πέρα από τις πρόβες και τις ίδιες τις εκδηλώσεις, δεν απαιτείται περισσότερος χρόνος. Βασική προϋπόθεση είναι και η συμμετοχή στην εμφάνιση της χορωδίας στην Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία αλλά και σε ενδεχόμενες άλλες ακολουθίες (π.χ. Θεία Λειτουργία του Σαββάτου).
 • Υπάρχει κάποιο κόστος ή συνδρομή για τη συμμετοχή στη χορωδία;
  Η συμμετοχή στη χορωδία και η μουσική εκμάθηση είναι απολύτως δωρεάν. Μέσα από τη διαδικασία της εξάσκησης θα αποκτήσει κάποιος τα βασικά εργαλεία για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του χορωδιακού τραγουδιού.
 • Μπορώ να ακούσω κομμάτια της χορωδίας;
  Αρκετά κομμάτια είναι διαθέσιμα στο κανάλι μας στο youtube. Ακόμα, μπορείτε να έρθετε σε κάποια πρόβα ή εκδήλωσή μας. Στην πρόβα μπορείτε να δείτε τον τρόπο προετοιμασίας μας ενώ σε κάποια εκδήλωση ή λειτουργία θα ακούσετε την ερμηνεία μας.
 • Πού μπορώ να βρώ περισσότερες πληροφορίες για την χορωδία;
  Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σε αυτό το website και στη σελίδα μας στο facebook. Επίσης μπορείτε να στείλετε ένα email στη διεύθυνση contact@stalexanderchoir.gr ή να τηλεφωνήσετε στο τηλέφωνο της χορωδίας 697-202-77-87. Επίσης μπορείτε να έρθετε σε μια πρόβα μας και να γνωριστούμε από κοντά!
 • Είμαι μικρός ή μεγάλος για να έρθω στη χορωδία;
  Η πλειονότητα των ανδρών που συμετέχουν είναι 20-40 χρονών. Υπάρχουν όμως και αρκετά μέλη μεγαλύτερης ηλικίας. Αν και βασικά δεχόμαστε νέα, σε ηλικία, μέλη, από 18 χρονών και πάνω η χορωδία είναι ανοικτή σε οποιαδήποτε ηλικία. Αν σας αρέσει να συμμετέχετε σε μια ομάδα και να τραγουδάτε μην σας απσχολεί ούτε η ηλικία ούτε οι γνώσεις σας. Ελάτε να γνωριστούμε απο κοντά!
 • Γιατί να συμμετέχω σε μια χορωδία;
  Η χορωδία είναι ένα μουσικό σύνολο που δίνει την ευκαιρία να γνωρίσεις και να μάθεις τη μουσική αλλά και να νιώσεις την ικανοποίηση να είσαι μέρος μιας ομάδας που λειτουργεί συντονισμένα με κοινή προσπάθεια για την επίτευξη ενός στόχου. Το γεγονός αυτό δημιουργεί δεσμούς, φιλίες και συνεργασία ανάμεσα στα μέλη της. Η κατάθεση του κόπου αλλά και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του κάθε μέλους για ένα άρτιο αποτέλεσμα δε διαφέρει σε τίποτα απο την προετοιμασία που γίνεται σε μια αθλητική ομάδα. Αν είσαι ομαδικός παίκτης έλα να μας γνωρίσεις.
 • Γιατί να συμμετέχω σε μια εκκλησιαστική χορωδία
  Πέρα από τα οφέλη της συμμετοχής σε μια χορωδία το εκκλησιαστικό ρεπερτόριο και η αποστολή της χορωδίας φέρνει τα μέλη της σε επαφή με την λατρεία και ένα μοναδικής αξίας ρεπερτόριο ως προς τη μουσική και το κείμενο. Για την Ορθόδοξη παράδοση οι εκκλησιαστικές τέχνες είναι λειτουργικές. Δηλαδή υπηρετούν τον άνθρωπο. Θα διαπιστώσετε πως η Εκκλησιαστική Μουσική γίνεται θελκτική με καλούς εκτελεστές! Αν ο ναός διακονείται από καλούς ιεροψάλτες και χορούς τότε η παρουσία τους είναι καταλυτική. Η πνευματική αναζήτηση και η θρησκευτική πίστη του καθενός είναι απολύτως σεβαστή στο πλαίσιο της χορωδίας.
 • Είμαι γυναίκα μπορώ να γίνω μέλος;
  Η συγκεκριμένη χορωδία είναι ανδρική. Υπάρχουν όμως μεικτά χορωδιακά σχήματα και μουσικοθεατρικές ομάδες με τα οποία συνεργαζόμαστε και κάνουμε κοινές πρόβες όταν υπάρχουν εκδηλώσεις. Επικοινωνήστε μαζί μας και μπορούμε να σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες.
 • Εντάξει, καλό ακούγεται. Τι κάνω τώρα; "
  Επικοινωνήστε μαζί μας, αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες, ή ελάτε απευθείας σε μια πρόβα.
 • Ναι, αλλά δεν έμαθα για την 1η συνάντηση και έχει περάσει καιρός! Μπορώ ακόμα να έρθω; "
  Φυσικά! Η χορωδία δέχεται νέα μέλη καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
bottom of page